Amper 1 op de 3 Belgen ziet perfect (zelfs met bril of lenzen)

‘Week van het Zien’ (3 tot 10 oktober 2020) roept op om vrijblijvend ogen te laten testen

Onscherp zicht, vermoeide en pijnlijke ogen… Hoewel steeds meer Belgen regelmatig klagen over hun gezichtsvermogen, zetten we nog te weinig de stap naar de opticien of optometrist voor advies. Zonde, want onze moderne levensstijl met veel beeldschermuren vergroot sterk het risico op minder goed zien. Daarom nodigt de ‘Week van het Zien’, van 3 tot 10 oktober, iedereen uit om vrijblijvend zijn zicht te laten checken met een oogmeting.

Minder dan 1 op de 3 ziet perfect
De cijfers liegen er niet om: ruim 4 op de 10 Belgen zien onscherp of hebben last van pijnlijke, branderige, gevoelige of rode ogen. Ook ging de helft van de Belgen de voorbije vijf jaar niet op controle bij een opticien of optometrist. Dat blijkt uit een analyse van APOOB, de Algemene Professionele Opticiens- en Optometristenbond van België.

Vlaams voorzitter Serge Bruninx, zelf ook opticien-optometrist: “Uit de vorige edities blijkt dat een kwart van alle geteste personen werd doorverwezen naar een oogarts. Ook kreeg bijna de helft het advies om de sterkte van zijn brillenglazen of contactlenzen na te kijken. Slechts 30% had een perfect zicht, al dan niet met bril of contactlenzen.”

16e Week van het Zien
Smartphone, tablet, tv, laptop of vaste computer… werk én leven spelen zich vandaag heel wat uren af achter een beeldscherm. En dat ‘blauwe ledlicht’ heeft een impact op ons zicht. Serge Bruninx: “Klopt, het moderne leven met veel beeldschermtijd stimuleert onze ogen om bijziend te worden. In feite groeit je oogbol langer dan normaal, waardoor je zicht wordt aangetast en op termijn ook de gezondheid van je ogen achteruit kan gaan. Zonde, want voorkomen is beter dan genezen. Precies daarom wil de ‘Week van het Zien’ Belgen bewustmaken van het belang van een regelmatige oogcontrole. Zo blijf je klachten en problemen voor.”

Geen overbodige luxe, want een op de twee patiënten met verlies van gezichtsvermogen kan vermeden of perfect behandeld worden bij vroegtijdige diagnose. “Mensen beseffen vaak pas bij een oogmeting hoe zeer hun ogen verslechterd zijn. Als ze dan eindelijk een bril of contactlenzen krijgen, zien ze niet alleen scherper maar voelen ze zich ook beter – bijvoorbeeld meer zelfzeker autorijden of geen hoofdpijn meer op het werk. Daarom raden we aan om regelmatig je gezichtsvermogen te laten nakijken, ook al heb je niet meteen oogproblemen. Wie ouder is dan 40 jaar, laat best ook even de oogdruk controleren.”

Tijdens de Week van het Zien, van 3 tot 10 oktober, kan je bij 1 van de 200 deelnemende opticiens en optometristen terecht voor een vrijblijvende oogmeting. Check de website www.weekvanhetzien.be voor adressen in jouw buurt. Belangrijk: ga zo uitgerust mogelijk naar de oogmeting en drink goed, want droge ogen (o.m. door vermoeidheid en een tekort aan vocht) kunnen de oogmeting beïnvloeden.

Goed gezien… of net niet?

Over wat goed of slecht is voor je ogen, bestaan heel wat verhalen. De Algemene Professionele Opticiens- en Optometristenbond van België brengt graag duidelijkheid over enkele feiten/fabels:

• Als je een bril of lenzen draagt, gaan je ogen sneller achteruit.
Niet dus. Je ogen wennen weliswaar aan het dragen van lenzen of een bril, maar ze maken je zicht niet slechter. Ogen bepalen zelf hoe snel ze achteruitgaan, daar hebben bril of lenzen dus geen invloed op. Dat komt omdat een bril de lichtstralen verandert die het oog binnenkrijgt en dus niet een deel van het oog zelf. Ook kan een te sterke bril geen kwaad: je zal slechter of waziger zien en zelfs hoofdpijn kunnen krijgen, maar het zal je ogen zelf niet schaden.

• Wortels eten verbetert je zicht.
Helaas, de bijhorende konijnenmop heeft geen poot om op te staan… Regelmatig wortels eten mag dan gezond zijn, het zal je zicht niet meteen verbeteren.

• Je kan beter horen als je blind bent, en beter zien als je doof bent.
Dat klopt vaak. Wetenschappers ontdekten dat hersenen zich kunnen herorganiseren om het verlies van een zintuig te compenseren. Zo horen blinde mensen veranderingen in toonhoogte beter en kunnen ze zich beter oriënteren aan de hand van geluid. Omgekeerd geldt ook dat mensen die bij de geboorte doof zijn, vaak een beter zicht hebben dan mensen met een goed gehoor. Al betekent dit natuurlijk niet dat dove mensen nooit een bril moeten dragen…

• Oogoefeningen helpen je van je bril af.
Jammer, maar geen enkele oogoefening kan je van je bijziendheid of verziendheid verlossen. Wel kunnen oogoefeningen helpen bij bepaalde oogspierproblemen.

In het donker lezen is slecht voor je ogen, net als te dicht bij de tv zitten.
In het donker lezen kost je ogen extra moeite, waardoor je ogen sneller vermoeid raken en kunnen gaan tranen. Maar deze symptomen zijn tijdelijk en verdwijnen snel weer. Ook is er geen bewijs dat dicht bij de tv zitten slecht is voor kinderogen. Uiteraard kunnen kinderen ook problemen met hun visus hebben als ze dicht tegen het tv-scherm plakken, maar meestal is dat dichtbij zitten onschuldig en onschadelijk voor de ogen.


Interviewmogelijkheden:

NL
· ​ ​ ​ ​ ​ ​ Serge Bruninx, Vlaams-voorzitter van APOOB, de Algemene Professionele Opticiens- en Optometristenbond en zelf opticien-optometrist in Hasselt
[email protected] - 0475 41 20 44
· ​ ​ ​ ​ ​ ​ Charles Bruninx, opticien-optometrist in Hasselt (zoon van Serge Bruninx)
[email protected] - 0479 28 81 97

FR
· ​ ​ ​ ​ ​ ​ Thierry Segaert, Secretaris-Generaal APOOB en zelf opticien-optometrist in Ottignies
[email protected] ​ - 0477 19 97 56

Voor meer info:
RCA - Yannick Speelmans - [email protected] - 0497 66 08 86

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over APOOB

Neem contact op met

apoob.be